понедељак, 23. јануар 2023.

The Night of the 12th / La nuit du 12 (2022)

 


Francuska kinematografija odavno je dobila pažnju publike širom sveta, a tu pažnju i te kako zaslužuje. Pokazali su nam Francuzi prethodnih godina i decenija da su veliki majstori i apsolutno im možemo verovati kada je u pitanju film.

Iz Francuske nam stiže još jedan dobar film, "The Night of the 12th", koji je premijerno prikazan prošle godine na festivalu u Kanu, a radi se o trileru kojeg je režirao Dominik Moll, francuski filmski stvaralac nemačkog porekla. Moll je scenario napisao zajedno sa svojim stalnim saradnikom Gillesom Marchandom, a film je zasnovan na knjizi "18.3 - Une année à la PJ" autorke Pauline Guéne i, kao što smo rekli, ima šta da ponudi.

Odmah na početku filma dobijamo informaciju da francuska policija godišnje otvori oko 800 istraga zbog ubistava, te da neki slučajevi nikada ne budu rešeni. Ovde imamo upravo jedan takav slučaj, a u centru pažnje je ubistvo mlade žene koje će dvojicu policijskih inspektora proganjati danima i noćima. Nju će neko jedne noći politi benzinom i zapaliti je nasred ulice (tu scenu vidimo, mlada žena trči u plamenu, napolju nema nikoga da joj pomogne jer je gluvo doba noći i ulice su potpuno prazne, pritom napadač je vrlo dobro znao gde treba da sačeka i očigledno ovakve stvari obavlja rutinski, brzo i spretno), a mladi inspektor Yohan (Bastien Bouillon) i njegov stariji kolega Marceau (Bouli Landers) nikako da pronađu ozbiljnog osumnjičenog. Stalno se njih dvojica nalaze u ćorsokaku, a što dublje ulaze u slučaj i pokušavaju da saznaju ko je zapravo bila ubijena devojka, shvatiće da bi onih sa motivom moglo biti jako puno. Ali, pre svega toga, prvo će morati obavestiti roditelje ubijene devojke, a to nije uvek lak zadatak, što ćemo i videti jer Yohan nije u stanju da to učini, pa će zamoliti svog kolegu da on saopšti roditeljima tragičnu i tužnu vest. Reakcija majke koja sedi u kuhinji je očekivana: počinje da vrišti i udara policiju. 

Od samog početka film deluje mračno i realistično, te temeljno i što preciznije pokušava da prikaže policijsku proceduru u ovakvim slučajevima. Inspektore će najviše šokirati saznanje da je ubijena devojka nonšalantno skakala iz veze u vezu, te da je volela grub seks, što grublji to bolje, a svi ti momci sa kojima je bila, najblaže rečeno, nisu baš ugledni ljudi. Većina njih deluje kao idealan izbor za osumnjičenog, ali problem je što nema konkretnih dokaza i svi imaju neki alibi. Dok pokušavaju da pronađu ubicu, obojica inspektora postaju duboko pogođeni ovim zločinom. Iako su i jedan i drugi prilično iskusni, ovo je slučaj koji ih proganja više od svih ostalih. Marceau, koji je i privatno u haosu jer ga je žena upravo ostavila, postaje sve više ljut dok se suočava sa muškarcima koji su svi bivši seksualni partneri ubijene devojke. Yohan je isto toliko uključen kao i Marceau, ali ostaje bistre glave. On izbacuje svoju frustraciju tako što vozi bicikl iz sata u sat po kružnoj stazi velodroma. Ovo je fascinantan film koji prikazuje posledice ubistva koje će pretrpeti svi, od inspektora i prijatelja do porodice i ljubavnika žrtve. Dakle, iako znamo unapred da slučaj neće biti rešen, Moll nas drži sve vreme prikovanim za ekran, atmosfera koju gradi se uvlači pod kožu, ali ono što najviše njegov film čini briljantnim je istinitost: nije svaki zločin u realnom životu uvek rešen. Oba glavna glumca su na visini zadatka, dok ih sporedna glumačka ekipa, koju čine uglavnom nepoznati glumci, odlično prati.

Moll je pre četiri godine sa filmom "Only the Animals" (2019) pokazao da zna napraviti dobar triler, a ovde to i potvrđuje. Naravno, nemoguće je ne primetiti sličnost sa filmovima kao što su "Zodiac" (2007) Davida Finchera i "Memories of Murder" (2003) Bonga Joon Hoa, jer dvojica prekaljenih francuskih inspektora nikako ne mogu da reše slučaj jezivog ubistva. Iako film "The Night of the 12th" sigurno nije na nivou pomenutih naslova, ima sasvim dovoljno stvari koje će držati našu pažnju. Moll je radnju smestio na područje Grenobla u podnožju francuskih Alpa, a njegov snimatelj Patrick Ghiringhelli impresivno hvata ovo mesto, planine koje vidimo oduzimaju dah. 

Kada se podvuče crta, "The Night of the 12th" je solidan film. Od prvog minuta, kada vidimo Claru (Lula Cotton-Frapier), atraktivnu mladu ženu, kako napušta kuću prijateljice u ranim jutarnjim satima, znamo da neće stići kući. Njen ubica je brz i brutalan, a njegov identitet je skriven kapuljačom. Dominik Moll još jednom dokazuje da je majstor trilera i možemo samo da navijamo da nastavi u istom ritmu.

Ocena: 7,5/10.

Нема коментара:

Постави коментар