петак, 6. август 2021.

Tina (2021)

 Kritika objavljena na P.U.L.S.E Magazin o umetnosti, kulturi i društvu


Mlađe generacije možda neće shvatiti koliko je Tina Turner zaista bila velika. Životna priča Tine Turner je posebna i vrlo tragična. Iza njenog uspeha 1960-ih i 1970-ih bio je život u strahu, nasilju i zlostavljanju od strane njenog supruga i muzičkog partnera Ikea Turnera. Sva prethodna vremena njenu priču su pričali muškarci i fokus je bio uglavnom na tom bolnom periodu. Dokumentarni film „Tina“ pokušava to donekle ispraviti tako što posvećuje veliku pažnju njenom životu i karijeri nakon razvoda. Pritom se mediji i ljudi optužuju da stalno ponavljaju tu prošlost, sa traumatičnim posledicama po samu Tinu Turner. Turnerova užasna veza sa prvim mužem zabeležena je više na drugom mestu, najviše u njenoj biografiji pod nazivom „I, Tina“ i adaptaciji hit filma „What’s Love Got to Do with It“ (1993) sa Angelom Bassett, ali i ovde možemo videti nešto od toga. I zaista, reditelji dobitnici Oscara Daniel Lindsay i T.J. Martin fokusiraju se na sve aspekte njene priče, od detinjstva do svetske slave. Podeljen u pet delova – „Tina i Ike“, „Porodica“, „Povratak“, „Priča“ i „Ljubav“ – zvezda poziva gledaoce u svoj život na način na koji do sada nismo bili, otkrivajući o svojim najdubljim borbama i najličnijim trenucima.

Kada je jednom u potpunosti ispričala celu svoju priču-uključujući zlostavljanje kojem je prisustvovala kao dete, finansijsko zlostavljanje koje je pretrpela i još mnogo toga, mega-zvezda je jasno mislila da više nikada neće morati da priča o tome. Ali, dogodilo se suprotno – otkako je svetu otkrila najbolnije delove svog života, Tina Turner je bila primorana da nastavi prepričavanje svoje teške životne priče, što je značilo da se ponovo prožive najstrašniji trenuci u njenom životu. Međutim, Turner je ostala čvrsta i nastavila hrabro dalje sa svojim životom. Smatra se jednom od najvećih muzičkih umetnica 20. veka. Turner je više od same zvezde-pevačice – bila je i ostala – muzička ikona. Oduvek je bila prepoznatljiva po svojim energičnim nastupima i sjajnoj sposobnosti da publiku oduševi na jedinstven način, kako to nijednoj ženi s muzičke scene nikad nije uspelo. Njen jedinstven, jak glas, njene neverovatne noge, kosa i usne, lepota koja odoleva vremenu, i njena nezaboravna životna priča, uticali su na to da je ova tamnoputa pevačica postala živa legenda.

Anna Mae Bullock, široko poznata kao “kraljica rokenrola”, rođena je 1939., najmlađa od tri sestre. Kada je imala jedanaest godina, njena majka napušta porodicu i beži od muževog zlostavljanja, zatim je napušta i otac. Bullock se uvek osećala neželjenom od njene majke. 1957. godine upoznaje Ikea Turnera i njegov bend „The Kings of Rhythm“. Godine 1960. postala je pevačica benda, a Ike je preimenovao u Tina Turner. Tada započinju i svoj lični odnos, koji uskoro postaje obeležen njegovim nasiljem i njenim strahom. U međuvremenu, imaju prvi hit sa pesmom ‘A Fool in Love’. U jednoj sceni nastavlja da priča o fizičkom zlostavljanju koje je pretrpela tokom njihovog 16-godišnjeg braka, ne štedeći nikakve detalje, što je nesumnjivo neprijatno za gledati, ali to je sirova lepota „Tine“, koja tako iskreno otkriva svaki element pevačicinog života, omogućavajući nam da procenimo koliko je daleko stigla i koliki teret je nosila na leđima. Učimo o tome kako je karijerom žonglirala sa majčinstvom, a zvezda je u dokumentarcu hrabro priznala da je znala da je deci potrebno više od onoga što pruža. Takođe se vraćamo u Tininu prošlost dok priča o tome kako ju je majka napustila od malih nogu i kako je to uticalo na njen život. U nekim zaista srceparajućim scenama, pevačica govori o tome da je bila bez ljubavi i zaista dobijamo uvid da je neko iz svega ovoga izašao mnogo jači, tamo gde bi mnogi pali, ona je ostala na nogama. I, uprkos tome što se borila sa tolikim unutrašnjim demonima i stalno se podsećala na prošlost iz koje je toliko želela da pobegne, Tina je u svakom trenutku ostala svoja. To je priča o opstanku i izdržljivosti zvezde koja i dalje inspiriše i verovatno nikada neće prestati da to čini.

Malo bi njih na ovom svetu moglo parirati Turneru kao izvođaču. Uzor i inspiracija za Micka Jaggera i bezbroj drugih. Njena moć bila je u oporavku. Kao pevačica koja je trpela zlostavljanje, vraćala je svoj život, svoju priču, svoj glas. Njen pravi debi, kaže, nije došao kao tinejdžerka sa Ike & Tina, već kao 50-godišnja žena konačno sama. Sa arhivskim snimcima i intervjuima, „Tina“ se prvo vraća u svoje godine u reviji Ike & Tina Turner. Ono što se dešavalo između njihovog scenskog prisustva i privatnog života je bilo sve samo ne bajkovito. Na papiru i na sceni oni su senzacionalan, bujan rok i R & B duo – iza zatvorenih vrata, on je zlostavljačko, kontrolirajuće čudovište. Kada ga je Turner konačno napustila, 1976. godine, bila je srećna što je dozvolila Ikeu sve osim umetničkog imena. I potpuno je razumljivo da Turner ne želi više da se objašnjava u vezi s tom situacijom koja je sada daleko iza nje. Teško je gledati ženu tako moćnu kao što je Turner, glas koji stoji iznad muzike, koja je tako ranjiva u svojim ranim godinama, a opet tako živahna i puna energije. Ali, i toliko je sreće u priči Tine Turner, onoj vanzemaljske prirode: rasprodati fudbalski stadioni, veliki broj Grammy nagrada, prodato 200 miliona nosača zvuka i dostizanje broja jedan na Billboardovoj top listi u godinama kada su većina zvezda bili primorani da se penzionišu. Turner je bila i uvek će biti sila. Ona je ovde centralni lik i pripovedač, zvezda koja sija istim sjajem i u svojim 80-im godinama.

Tina Turner od nastupa se oprostila još 2009. godine na turneji pod nazivom „Tina!“ povodom pet decenija muzičke karijere. Tada je pred publikom poslednji put izvodila svoje hitove: „Simply the best“, „Proud Marry“, „I don’t Wanna Loose you“, „What’s Love Got to Do With It“, „Private Dancer“, „I Can’t Stand the Rain“, „We Don’t Need Another Hero“, „Golden Eye“… Muzici je dala veliki deo života, iako je život nije nimalo mazio. Koliku je slavu doživela, tolike su bile i tragedije s kojima se suočavala. Ali, to je Tina, zvezda koja je nebrojeno puta obarala rekorde, porušila granice, srušila predrasude i bila često jača od najvećih životnih izazova. Ovaj dokumentarac je zapravo poslednje pevačicino obraćanje javnosti i opraštaj od fanova, a u filmu govori kako želi da stupi u treće i poslednje poglavlje svog života bez reflektora.

Turner će mnogi najbolje poznavati iz njenog globalnog hita iz 1984. godine „What’s Love Got to do With It?“ I filma iz 1993. koji je nazvan po njemu. Londonska produkcija tog uticajnog singla i trijumfalni povratak koji je pokrenula čine četvrti i najeuforičniji deo ovog dvočasovnog dokumentarca koji Turnerovu burnu karijeru razbija na pet delova. Reditelji Daniel Lindsay i T. J. Martin imaju formu za stvaranje upečatljivih dokumentarnih filmova – osvojili su već Oscara za “Undefeated” (2011) i snimili “LA 92” (2017) koji je zaronio u nerede u Los Angelesu. Slično su se i ovde dobro pokazali. U „Tina“ su klasični snimci uživo i isečci intervjua vešto raspoređeni kako bi stvorili moćan film koji obožavateljima daje pogled na Turnerov konačan srećan kraj.

„Tina“ je bez sumnje proslava života Tine Turner i načina na koji je izbegla traumatičnu vezu, napravila sopstvenu muziku i na kraju pronašla ljubav – sa svojim sadašnjim mužem, nemačkim muzičkim direktorom Erwinom Bachom u Švajcarskoj. Po čemu će Tina Turner ostati upamćena? Koje priče će ostati u našoj kolektivnoj svesti kada pomislimo na ženu koja nas je učinila često zadovoljne i srećne sa svojim hitovima? Toliko toga dugujemo njenoj priči – kao i nebrojenim ženama koje su se nosile sa neizgovorenim bolom dok su se bavile muzičkom karijerom. Dugujemo im priznanje za trijumfe koje su imale i za ono što su učinile za sve nas.

Ocena: 10/10.

Нема коментара:

Постави коментар