петак, 13. август 2021.

The Man with the Answers (2021)

 

Režija: Stelios Kammitsis

Scenario: Stelios Kammitsis

Uloge: Vasilis Magouliotis, Anton Weil, Stella FryogeniKako je društvo globalno postalo otvorenije tako se i snima sve više filmova LGBTIQ. I, ako se vratimo malo unazad, videćemo da je poslednjih godina snimljeno nekoliko ozbiljnih hitova koji su doživeli veliku slavu, kao što su hvaljeni i nezaboravni "Call Me by Your Name" (2017), "Blue Is the Warmest Colour" (2013), "God's Own Country" (2017), "Moonlight" (2016), i drugi. Mnogi od njih su dobili veoma značajna priznanja i sigurno filmovi na tu temu neće prestati da se snimaju. Novi film "The Man with the Answers", nije tako prodoran kao gore pomenuti naslovi i čini se da još nije „pronašao svoj put“, ali vreme je pred njim da to promeni.


Film reditelja i scenariste Steliosa Kammitsisa, koji je rođen i odrastao na Kipru, je dopadljiv, zanimljiv i prijatan. Bez specijalnih efekata, bez velikih preokreta i snimano je potpuno u prirodnom obliku. To je realistična priča o dvoje ljudi koje je sudbina spojila tamo gde su se najmanje nadali. Sa toplim i duhovitim dijalogom i pobedničkom hemijom dva vodeća glumca, "The Man with the Answers" izgleda kao stvarna životna priča koja se dešava.


Naš nesrećni protagonista je momak iz Grčke, ime mu je Victoras (Vasilis Magouliotis), bivši šampion u ronjenju. Njegova profesionalna ronilačka karijera je završena, a dane provodi radeći na nisko plaćenom poslu u fabrici nameštaja, i često odlazi u posetu svojoj baki u bolnicu. Umoran od rada u fabrici nameštaja, njegov život se iznenada menja nakon smrti njegove bake. Vozeći svoj stari prašnjavi auto, krenuo je u Nemačku gde živi njegova majka koju nije dugo video. Na tom putovanju upoznaje Mathiasa (Anton Weil), avanturističkog mladog Nemca koji ga nagovara da ga poveze, ali Victoras nije baš za tu ideju, međutim, kasnije ipak nekako pristaje, uz dogovor da podele putne troškove. I, dok putuju zajedno, Mathias ga gura da izađe iz svoje zone komfora i otkrije prave razloge njegovog putovanja.


Dok je Mathias raspoložen za svaku vrstu avanture i zafrkancije na putu, od skakanja u jezero prvo na koje nalete, do toga da u restoranu ne dozvoljava da Victoras sam izabere hranu, već naručuje napamet po brojevima koje ni sam ne zna šta znače, Victorasu je „pun kufer” svega, izvršavanja zadataka i tuđih naredbi, a u jednom trenutku čak i ostavlja Mathiasa samog pored puta, ali brzo se vraća po njega jer je očigledno da mu je švaba ušao pod kožu toliko, da ovaj ne može da mu kaže „ćao-prijatno“. S vremenom Victoras postaje malo opušteniji i obojica upadaju na neku proslavu gde se ne zna „ni ko s kim, ni kod koga“, svi su u nekom transu pozitivnog ludila, pa se Victoras i Mathias pridružuju ludoj zabavi s otkačenim plesom na podijumu gde su svi obuzeti muzikom. Posle toga, nastavljaju svoje putovanje i upoznavanje.


"The Man with the Answers" je prilično mršave dužine, skockan u kompaktnih 80 minuta. Međutim, to i nije da mu smeta, jer i nema za cilj da uradi previše stvari, vrti se oko svoje jednostavne priče i ne gubi vreme na velike uvode i zaokrete. Ono što ga ipak malo sputava su nerazvijeni likovi, ali glumci blistaju. Problem, dakle, nije u glumi, nego u tome što nam veoma malo daju informacija o sebi. Mathias nema nikakvu pozadinu i neke posebne detalje kao lik. Takođe se malo otkriva o Victorasovom složenom odnosu sa majkom sve do nekoliko upečatljivih scena u trećem činu sa odličnom Stellom Fyrogeni. Uprkos tome, shvatamo da su dvojica putnika u potrazi za stvarima zbog kojih će se osećati življe.


Reditelj-scenarista Stelios Kammitsis, odlučio se za jednostavnu priču, a opet dokazao da film ne mora da bude »budžan« svim i svačim da bi što bolje izgledao i kako bi se što bolje »prodao« publici. Kammitsis se drži svog plana od početka do kraja i to ne menja. Nežno oko Kammitsisa za detalje, siguran osećaj za tempo i brilijantna kinematografija Thodorosa Mihopoulosa koja beleži impresivne pejzaže na putu, čini "The Man with the Answers" prijatnim za gledanje. Ali, film nikada ne bi funkcionisao bez dva izvanredna glavna glumca. Kammitsisova završna scena filma je veoma jednostavna, a opet tako moćna. Film sa svojom završnom scenom ostavlja mogućnost za nastavak, ako Kammitsis bude odlučio to učiniti u budućnosti.


Ono što zaista radi u ovom filmu, je to što uspeva da izbegne svaki kliše u koji mislite da će upasti od početka. Da, očigledno je da će se odnos Victorasa i Mathiasa iz zavađenih stranaca promeniti u nešto intimnije, ali njihovo putovanje do njihove konačne tačke je osvežavajuće i ubedljivo. Film se ne bavi toliko seksualnostima dvojice muškaraca, već se odlučuje da prikaže prirodni tok njihovog upoznavanja. "The Man with the Answers" je drugačiji od bilo kog drugog filma na temu LGBTIQ, i to na svakom polju.


Jednostavna, nepretenciozna i krajnje ljupka drama Steliosa Kammitsisa, koja je napravljena s puno šarma, srca, s malo humora i puno ljudske drame, neće revolucionirati budućnost bioskopa sa temom LGBTIQ. Ali, u tome i leži njen šarm. Lepo je s vremena na vreme videti lagani film koji je uspešan u svojim namerama i koji možemo pratiti s osmehom na licu, bez tenzije i bez stresa.


Ocena: 7/10.

Нема коментара:

Постави коментар