четвртак, 10. јун 2021.

Your Honor (2020–2021)

 

Kreator: Peter Moffat 

Uloge: Bryan Cranston, Michael Stuhlbarg, Hope Davis, Carmen Ejogo, Isiah Whitlock Jr., Sofia Black-D’Elia, Amy Landecker, Margo Martindale, Lorraine Toussaint, Chet Hanks, Lamar JacksonSvi znamo za šta je sposoban Bryan Cranston, o tome svedoči pregršt Emmi-a koji je osvojio za ulogu Walter-a White-a u Breaking Bad. I on ima iste bravurozne performanse u svim projektima u kojima je bio. Sada ima još jednu vrednu pažnje u seriji Your Honor. Uz veoma dobru glumačku postavu i prilično propulzivan narativ, daje dovoljno jakih elemenata da vas zadrže da gledate i da budete angažovani, čak iako se gotovo svaki ritam čini kao nešto što ste gledali u prethodnim emisijama. Peter Moffat adaptirao je iz izraelskog formata serije „Kvodo“, koja se emitovala od 2017. godine.

Michael Desiato (Bryan Cranston) jedan je od najpoštovanijih sudija Nju Orleansa i često zauzima neortodoksan pristup svom poslu. Međutim, kod kuće su on i njegov sin tinejdžer Adam (Hunter Doohan) još uvek na klimavim nogama godinu dana nakon nerazjašnjenog ubistva Michaelove žene. A noćna mora brzo počinje za obojicu kada na godišnjicu smrti njegove majke Adam ima napad astme dok se vozi autom i zabija se u tinejdžera na motociklu. Uprkos stalnim poteškoćama sa disanjem, Adam pokušava da pomogne žrtvi - ali dete umire. Međutim, to je nesreća, a logičan sledeći korak je odlazak na policiju, bar dok Michael ne shvati da je žrtva sin Jimmya Baxtera (Michael Stuhlbarg), lokalnog šefa mafije. Michael odlučuje da je jedina šansa da održi sopstvenog sina u životu - zataškavanje zločina, nešto što je u stanju da uradi zbog svog uticaja u zakonu.

Zakon je Michaelova specijalnost, ali ovo je daleko od savršenog zločina ili savršenog zataškavanja, i što je Michael odlučniji da zaštiti porodicu po svaku cenu, utoliko je štetniji i kriminalniji a lanac posledica nastavlja da se širi. Dakle, prva tačka upoređivanja koju će gledaoci neizbežno postići je poslednji Cranstonov TV okret kao oca koji je spreman da učini sve kako bi sačuvao svoju porodicu na sigurnom - mada je primetno da je uprkos svom iskustvu kao manipulator pravdom, Michael Desiato mnogo gori u ovim stvarima nego što je bio Walter White iz Breaking Bad-a. Ali, srećom priča je dovoljno intrigantna da ste prilično lako posvećeni seriji i njenoj radnji uprkos nekim manjim nedostacima.

Dokle će Michael Desiato ići da zaštiti svog sina? U deset epizoda biće prikazano kako Michael pokušava da prikrije Adama sa svojim lažima. Takođe, će biti sprovedena istraga policije, a Baxter i njegov poslušnik takođe će početi da kruže oko Michael-a. Dakle, cela emisija govori o tome kako se Michael, koji je ukratko predstavljen kao jedan od najvrednijih pravnika Nju Orleansa, spušta u pakao prevara i laži. Zvuči poznato? Manje-više zvuči kao Breaking Bad, ali sa malo manje ubedljivim likovima. Od prve epizode ​​čini se da su svi oko Cranstona akcijski likovi umesto onih koji su zaista nadahnuti. Jimmy Baxter ponaša se poput pravog gangstera, a Adam je manje-više „osetljivo dete“, bez ičega drugog posebno.

Brzo će nam biti jasno da Michael nije baš glavni mozak kada je reč o skrivanju dokaza i detalja zločina njegovog sina. U prve četiri epizode ​​neizvesnost više dolazi od pitanja koliko dugo Michael može da prikriva krivicu svog sina. Malo zbunjujuće u vezi sa „Your Honor“ je koliko malo naučimo, makar u početku, o Michaelovom liku. Njegova supruga je ubijena godinu dana ranije. Očigledno je spreman da zaboravi obaveze svoje profesije radi zaštite svog sina. Ali zašto? Osim insistiranja na scenariju da Michael pokušava da zaštiti svog sina, nije jasno kakav je bio njegov bračni život, kakve muke može trpeti zbog izdaje svog profesionalnog kodeksa časti ili kakva je veza između njega i njegovog sina. Međutim, „Your Honor“ ima prednost dobrog ansambla. Cranston, koji možda ovde nije na svom vrhuncu, dovoljno je gledljiv kao Michael Desiato, iako žudimo za više detalja o karakteru. Isiah Whitlock Jr., kao stari Michaelov prijatelj koji vodi političku kampanju, dodaje još malo začina u seriju.

Your Honor“ uprkos svim svojim nedostacima pronalazi dovoljno dobar način da seriju učini zanimljivom za gledanje, dok žonglira sa zaverama o političkom manevrisanju, korupciji u zatvorskom sistemu, rasnoj nejednakosti i drugim temama. Naslov "Tvoja čast" je direktno obraćanje publici. Your Honor pita, da li biste to učinili pod sličnim okolnostima? Tako postaje teško kritikovati emisiju ili Michaela Desiatoa zbog toga što na neki način donosi pogrešne izbore, a to je niz izmišljenih odluka koje donosi izmišljeni lik, ali, vrlo lako stvari koje se dešavaju u našem stvarnom svetu, gde je linija između časti i krivičnog dela tanka.
 


Ocena: 8/10.

Нема коментара:

Постави коментар