среда, 23. јун 2021.

The Deeper You Dig (2019)

 

Režija: John Adams, Toby Poser

Scenario: John Adams, Toby Poser

Uloge: John Adams, Toby Poser, Zelda Adams



Reditelj-glumac John Adams i njegova supruga Toby Poser, još jednom koautorišu i zajedno režiraju (nekoliko puta su zajedno radili na nekoliko filmova, uključujući Halfway To Zen iz 2016) horor film o nesreći na putu usred snežne zimske mećave. Takođe, u ulozi je i njihova ćerka Zelda Adams, a John i Toby su takođe u glavnim ulogama. To je porodični projekat u svakom smislu tog izraza, i pred kamerama i iza nje. Ovo je jedinstvena postavka, a njihova stvarna hemija kao porodica prati njihove uloge na ekranu. 



Ivy (Toby Poser) i Echo (Zelda Adams) su majka i ćerka i imaju zaista dobar odnos, više su kao prijateljice nego kao članovi porodice. Ali njihovim radosnim trenucima će brzo doći kraj. Svedoci smo da je Echo pretrpela katastrofalan događaj kada je kamion udari u snežnoj noći i ubije. Kurt (John Adams) je odgovoran, stranac izvan grada koji je u alkoholisanom stanju vozio, pa donosi odluku da prikrije tragove, zakopavši njeno telo u svom dvorištu i naizgled se izvukao iz ubistva. Njena majka Ivy, provodi naredne dane u besnoj potrazi za ćerkom, ali nije u mogućnosti da je pronađe i nije sigurna šta joj se dogodilo. Nesposobna da shvati šta se dogodilo s Echo, ostavila je ipak jedan trik u rukavu, i okreće se svojim starim psihičkim moćima kako bi dobila odgovore koje traži, a to je nešto najgore što je ikada mogla zamisliti. Kurt s druge strane, ne da se nije izvukao kako je mislio, nego počinje da plaća najvišu moguću cenu, jer duh devojke koju je ubio i osećaj krivice počinju da ga proganjaju do te mere da polako skreće u potpuno ludilo.



Krivica pogađa Kurta na razne načine. Čuje muziku u kojoj je Echo uživala slušajući - verziju „Ain't We Got Fun“ koja dolazi iz zvučnika radija. Njegovo noćno znojenje je slično kao da je ispod otvorenog neba i kiša pada u krevetu. Kuća koju obnavlja sada je mesto mrtvih, u kojem živi nemirni duh devojke koju je zakopao. Kurt ide sve dublje u ludilo, i doživljava sve veće košmarno, nadrealno iskustvo. I dok se Kurt bori sam sa sobom i sa duhom, Ivyna moć poprima novu snagu jer joj očaj da pronađe ćerku postaje jedina motivacija u životu.



Porodica Adams, koju čine John Adams, Toby Poser i ćerka Zelda, kompletni su filmski paket. Radeći zajedno, režirali su, pisali, snimali i glumili u ovom natprirodnom horor filmu s kojim su udarili svoj lični pečat bioskopa. Baziranje filma u njihovom domu na planinama Catskill u New Yorku omogućava ledeni pristup njihovom pripovedanju. I iako možda neće biti teško poverovati da bi majka i ćerka iz stvarnog života mogli toliko blisko predstaviti likove, snaga u njihovim nastupima čini ono što njihovu priču čini dirljivom, srceparajućom i proganjajućom.

 

The Deeper You Dig započinje polako i uglavnom ostaje na tom putu, uvodeći nas u usamljeni, snežni svet u kome živi malo likova. Filmski stvaraoci naglašavaju sumorno raspoloženje filma neprestanim uokvirivanjem Ivy i Kurta u pozadini čistog mraka koji je izgleda spreman da ih proguta. Iako nedostaje tradicionalnog nasilja, The Deeper You Dig je mračno iskustvo koje istražuje više psihološku muku kroz koju prolaze ljudi suočeni s tugom. Postoji više od nekoliko trenutaka kada možete videti kuda će priča voditi, ali film većinu svog vremena gledaoca drži van ravnoteže. Iako se film ponekad čini poznatim, nikada vam nije baš prijatno u tom okruženju. The Deeper You Dig je film niskog budžeta koji svoje nedostatke ume da nadoknadi pre svega sjajnom kinematografijom (takođe porodica Adams), a onda i vezom između tri glavna lika, što diže film na stepenicu više i čini ga dovoljno dobrim.


 
Kad se sve uzme u obzir, ovo je tih film. Ne oslanja se na intenzivne akcione scene, već omogućava da se emocije sva tri ključna igrača koriste kao katalizator za privlačenje publike. Gluma je apsolutno vrhunska i postoji istinski osećaj realizma. Likovi međusobno komuniciraju na više načina, a to je zato što je ovaj film porodična stvar. The Deeper You Dig čini puno sa malim budžetom, i za fanove žanra ovo je sasvim dobar film koji vredi gledati, samo ne očekujte previše.

Ocena: 7/10.

Нема коментара:

Постави коментар