среда, 16. јун 2021.

Mud (2012)

 

Režija: Jeff Nichols

Scenario: Jeff Nichols

Uloge: Matthew McConaughey, Tye Sheridan, Jacob Lofland, Reese Witherspoon, Sam Shepard, Ray McKinnon, Sarah Paulson


Za slučajnog gledaoca, ovo je film o ljubavnoj priči, zakonu i dvoje dece nad glavom. Međutim, Mud ima puno toga pametnog za isporuku u svojoj priči. Reditelj Jeff Nichols daje filmu Mud oštar, i realan šarm. Tamo gde su njegovi drugi filmovi poput Take Shelter (2011) i Midnight Special (2016) imali gotovo natprirodan osećaj, Mud se utemeljuje u surovoj stvarnosti života na dubokom jugu Amerike, gledano očima dvoje mladih dečaka koji traže avanturu. Normalnost s kojom ova deca igraju svoju ulogu je zapanjujuća, vrlo prirodna i pruža sjajne predstave, posebno što naspram sebe imaju tako sjajnog i iskusnog glumca kao što je Matthew McConaughey. Film je bio u takmičarskoj konkurenciji za Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu 2012. godine, a prikazan je i na filmskom festivalu u Sundanceu u januaru 2013. godine.

Treći film po redu (ukupno peti) reditelja, rođenog u Arkansasu, Jeffa Nicholsa, u prevodu znači „Blato“, ali najmanje je blatnjavo, a više blistav i sjajan film: njegovo pripovedanje je fluidno, a emocije transparentne. Ima lagan tempo koji vas nosi poput splava na Mississippiju, gde je smešten veći deo filma. U svojoj prvoj sceni, 14-godišnji Ellis (Tye Sheridan) iskrada se iz svog kućnog čamca u Arkansasu pre zore - pored osvetljene kuhinje, u kojoj njegova mama plače zbog neodgovornosti njegovog oca - i sastaje se sa svojim grubim prijateljem Neckboneom (Jacob Lofland). Uputili su se na rečno ostrvo na kojem je Neckbone video čamac na drvetu, očigledno izbačen olujom. Neckbone želi da ga uzme za sebe. Ali ispostavilo se da neko tamo živi - i posmatra svaki pokret dečaka. Čovek sa cigaretom u ustima i pištoljem zataknutim u njegov sve stezajući kaiš. Glumi ga Matthew McConaughey. I predstavlja se kao Mud. A njegovo ime će zaista postati blato ako ga pronađe policija i neke druge smrtonosne osobe. Mud, tvrdi da je odrastao u blizini i dečacima govori da mu treba hrana i obećava da će im dati čamac ako mu pomognu dok on ostane na ostrvu.

Dečaci su u početku vrlo sumnjičavi prema njemu, ne znaju šta mogu očekivati od čoveka kojeg prvi put vide u životu, ali ubrzo se vraćaju sa hranom i pitaju ga zašto se krije, a on im objašnjava da čeka svoju staru devojku Juniper (Reese Witherspoon), koju opisuje kao lepu sa tetovažama slavuja na rukama. Kasnije, dečaci je primećuju kako kupuje namirnice u gradu. Ubrzo nakon toga, dečaci u gradu saznaju da policija traži muškarca koji se podudara sa opisom čoveka kojeg su upoznali i koji živi na ostrvu u čamcu. Nakon što su saznali da je Mud begunac, Ellis i Neckbone žure nazad na ostrvo i pitaju zašto ga policija traži. Mud objašnjava da je ubio muškarca sa kojim je Juniper zatrudnela i gurnuo je niz stepenice, zbog čega je izgubila dete. Dečaci odlučuju da pomognu Mud-u i veruju mu u zamenu za njegov pištolj.

Iskreno prijateljstvo trojke se razvija, i Mud šalje Ellisa kod Toma (Sam Shepard), staroj očinskoj figuri iz detinjstva, po pomoć. Tom živi preko reke, ali nije oduševljen kad čuje da je Mud ponovo u nevolji zbog Juniper i odbija da pomogne. Nakon što Tom odbije njegov zahtev za pomoć, Mud daje dečacima uputstva za Juniper. Oni pronalaze njenu motelsku sobu u kojoj je drugi čovek - brat čoveka kojeg je Mud ubio, kako maltretira Juniper, zahtevajući od nje da kaže gde se nalazi Mud. Neckbone i Ellis pričaju Mud-u o čoveku i neprestano dolaze sa informacijama koje Mud traži od njih. Mud brzo shvata da je porodica čoveka kojeg je ubio došla da naplati stare dugove.

Na površini, film govori o čoveku u bekstvu, ali, intimnije, film govori o čistoći ljubavi iz detinjstva, i odrastanju. Angažovan i sladak uprkos ogromnoj dužini (nešto više od dva sata), Mud je zvezdani zaokret u karijeri velikog čoveka i glumca kao što je Matthew McConaughey: prelazeći iz ljubavnih filmova i mršavih komedija do napetih trilera, McConaughey je iznenađujuće šarmantan i efektno i nevino zaljubljen, a takođe, izuzetno efikasan. Ali, prave zvezde su ovde Lofland i Sheridan (uloga u filmu - "Joe" 2013), oni kradu film i unose veliku količinu emocija u svoje nastupe koji su izuzetno efikasni u svojim avanturama. Mud savršeno dobro daje ravnotežu između drame i priče o punoletstvu. Takođe, imamo prošlost oba mlada dečaka, pružajući nam bolje razumevanje njihovih likova i životnih situacija. Obe priče se na kraju dobro spajaju stvarajući gotovo savršeni komad bioskopa.

Od čoveka koji sedi sam na belom pesku i puši cigaretu i čeka, do onog koji uporno beži jer se boji, Mud je poput bajke. I sve što se događa veće je od onoga što vidimo. Film je ispunjen prelepim pejzažima ostrva i lepim živopisnim sunčanim tonom koji dodatno dopunjuje svaku scenu. A sve to dolazi iz prelepih atmosferskih slika reke Mississippija i okolne prirode. Ali, još bolja je atmosfera koja održava napetost da će se nešto na kraju desiti. U bilo kom trenutku se oseća mogućnost da stvari pođu katastrofalno. Nikad ne znate da li je i kada ugrožena bezbednost dečaka. Pištolj u rukama pogrešne osobe, otkazivanje motora usred močvare, ili čak samo zmije (kojih je u filmu dosta i igraju važnu ulogu u priči), je dovoljno za strepnju. 


Mud je impresivna muška priča o punoletstvu. Matthew McConaughey još jednom impresionira sa jednom od najboljih uloga u njegovoj karijeri, Reese Witherspoon pokazuje dubinu karaktera koju publika od nje nije videla od ranih nastupa američkih nezavisnih filmova devedesetih, a Tye Sheridan i Jacob Loflandna na ekran donose mladalački intenzitet koji sugeriše zvezde u usponu. U srcu svega je staromodna, ali dobrodošla poruka da je ljubav divna stvar, iako to ne ide uvek. A pravi muškarci ne smatraju žene odgovornim za svoje nedaće. 


Ocena: 9/10.

Нема коментара:

Постави коментар