недеља, 6. јун 2021.

High on the Hog: How African American Cuisine Transformed America (2021)

 


Kulinarstvo je, u teoriji, pripremanje namirnica koristeći sveže namirnice i kao proizvod možemo dobiti sirovu ili termički pripremljenu hranu uz dodatak začina. Zvuči dosadno, zar ne? Ipak, kulinarstvo nije uopšte dosadno. Kulinarstvo je umetnost. Nije više toliko bitan samo ukus, već i vizuelna prezentacija jela. To je naravno bitno u profesionalnom kulinarstvu, vi možete da bacite jelo na tanjir slobodno, ako ima lep ukus, to onda nije ni bitno. 


Danas je lako naučiti da se kuva. U poslednje vreme postoje razne emisije i televizije koje prikazuju isključivo kulinarske emisije. Samo vam treba vreme i umesto da čitate kuvare, vi lako možete upaliti TV, smestiti se u fotelju i eventualno zapišete recept. Kuvanje je takođe zanimljivo iz prostog razloga što imate previše stvari za kuvanje. Imate toliko namirnica, ukusa, začina da jednostavno ne može da vam dosadi. Kada kuvate kod kuće, slobodno eksperimenitišite sa ukusima. Probajte da spojite nespojivo, slatko-slano, kiselo-slatko-slano, postoji mnogo varijanti. Nije začin samo so i biber. Budite malo originalni. Skupite petlju i probajte. 


High on the Hog: How African American Cuisine Transformed America - znači: dođite po tanjir ove dokumentarne emisije od četiri epizode. I to brzo! Zasnovano na istoimenoj knjizi Jessice B. Harris, nova Netflix-ova dokumentacija sastoji se od četiri epizode ​​i prati pisca-šefa hrane Stephena Satterfielda dok putuje po SAD-u i zapadnoj Africi, susrećući se sa raznim kuvarima, aktivistima i istoričarima kako bi proslavili „hrabrost, umetnost, i snalažljivost afroameričkog naroda “. Emisija neće samo zaroniti u neverovatnu hranu, već će takođe naglasiti kulturu i nasleđe koje stoje iza ovih kreacija. Kako se dokumentarna emisija kreće napred, priča se kreće prema državama, unoseći vekovne tradicije u sadašnjost. 


U Netflix-ovom dokumentu pod nazivom: Kako je afroamerička kuhinja transformisala Ameriku, Satterfield započinje u Beninu, gde je više od milion ljudi nesvesno postalo deo trgovine robovima. U prvoj epizodi, voditelj Stephen Satterfield upoznaje ženu koja vodi plutajuću pijacu u zapadnoafričkoj državi Benin. Sa slamnatim šeširom na glavi i veslima u rukama, dok prevozi svežu i upakovanu hranu sa svog čamca na jezeru Nokoue u selu Ganvie. Satterfieldu je prvi put da dolazi u Benin, a scenu posmatra sa obližnjeg čamca s pogledom mirnog čuđenja. Ali priče otkrivene u ovoj četvorodelnoj dokumentaciji, zasnovanoj na knjizi Jessice B. Harris, ne odnose se samo na Benin i neizrecive američke istine, već na to kako afrička hrana i tradicija su transportovani u Ameriku i kako ovo kulinarsko nasleđe nastavlja da napreduje u raznim američkim scenama hrane. Tokom emisije Satterfield uči o lokalnom poreklu hrane i istorijskim doprinosima Afroamerikanaca, i poziva gledaoce da prisustvuju zajedničkim obrocima sa kuvarima, čuvarima kulture, istoričarima kulinarstva i preduzetnicima koji razgovaraju o otpornosti naroda i domišljatost tehnika kuvanja koje se koriste za pripremu hrane postavljene ispred njih.


Oskarom nagrađeni filmski stvaralac Roger Ross Williams režira zapanjujuće i kulturno rezonantne četvorodelne dokumentarne filmove koji prate korene kulinarske istorije Crne Amerike od Afrike do dubokog juga do najboljih kuhinja u zemlji. Prilagođavajući knjigu istoričarke hrane Jessice B. Harris. Razbijanje mitova i sitnice o hrani su divni naglasci u svakoj epizodi. Ako je ono što želite od TV-a sa hranom, „High on the Hog: How African American Cuisine Transformed America“ nije škrt na tom frontu. Ali, možda ne bi bilo loše da sipate gorivo pre nego što sednete ili se pripremite da započnete ovo putovanje. 


Ocena: 8,5/10.

Нема коментара:

Постави коментар