субота, 5. јун 2021.

Caveat (2020)Režija i scenario: Damian Mc Carthy

Uloge: Ben Caplan, Conor Dwane, Jonathan French, Leila Sykes


»Sećanje je prevrtljiva stvar«. S tom premisom, Caveat izrađuje svoju čudnu malu ukletu kućicu, vrteći zagonetni psihološki horor film u kome memorija daje ključ. Sve se to dobro podudara sa bizarnom, klaustrofobičnom atmosferom u dugometražnom debiju pisca i reditelja Damiana Mc Carthya, koji je stvorio minimalistički, ali, efikasan horor film.
 
Na površini, Caveat je jednostavna priča o Isaacu (Jonathan French), čoveku bez korena, svrhe ili novca. Isaac je skitnica koja pati od delimičnog gubitka pamćenja, a njegov bivši stanodavac Barret (Ben Caplan) ubeđuje ga da pet dana drži na oku njegovu nećakinju Olgu (Leila Sykes) koja je mentalno bolesna. Ovaj pomalo čudan zahtev još je čudniji zbog činjenice da devojka živi sama u napuštenoj seoskoj kući na malom ostrvu nakon očiglednog samoubistva njenog oca i nestanka majke. Primamljiva novčana ponuda zaslađuje posao, ali postoji još jedan uslov. Isaac mora da pristane da bude vezan lancima kako bi mu bilo ograničeno kretanje i kako ne bi mogao da uđe u sobu traumatizovane i paranoične Olge. To što je vezan i nije u stanju da se slobodno kreće, prisiljavajući ga da na momente dosegne i izvrće se kroz rupe na zidovima, samo pogoršava ovaj osećaj. Dok provodi vreme u kući, počinje vraćati deo svog sećanja i shvata da ovo možda nije prvi put da je bio u ovoj kući.

Sve izgleda pomalo mračno i prljavo, smeđe i narandžaste nijanse daju gotovo sepiju kvaliteta. Kada se sve zajedno spoji, kuća koja čini srž priče izgleda izuzetno. Dodajući drevni relikvijski osećaj mesta, sa nekoliko neobičnih zanimljivosti koje privlače pažnju i maštu. Dve od njih su, slika jezivog izgleda i košmarna zečja igračka, koji imaju ulogu u radnji i odgovorni su za dva najbolja trenutka zastrašivanja u filmu. Radnja sadrži dovoljno misterije, poluistina, preokreta, otkrića i stvarnog horora da gledalac bude adekvatno zadovoljan. 

Poput nedavnog horor filma Relic (2020), fizički i psihički prostor koji zauzima lokacija priče čini je gotovo likom za sebe. Ideja o domu kao bezbednom mestu zatrovanom nečim zlobnim stara je i dobro poznata priča u hororima, ali ovde je kuća ta koja utiče na mentalni pad njenih likova. Kao da se kuća raspada kako bi se mogla osloboditi svojih tajni. Iako te tajne ostaju skrivene, Caveat briljira.

Provodeći početni dan poput tipičnog čuvara, baveći se vlastitim poslovima dok se fokusira na nju s očima na potiljku, njegova sigurnost i zdrav razum ugroženi su uznemirujućim zvukovima, prizorima i pokretima oko kuće. Iako se neko pita koliko bi dalje Mc Carthy mogao ići s većim budžetom, Caveat dokazuje da horor filmovima treba samo jaka mašta da bi bili zastrašujući. Mc Carthy neprestano pronalazi nove načine da iskoristi razne zloslutne kutke kuće kako bi održao napetos tokom filma. French izvodi zadivljujuću predstavu kao čovek sa misterioznom prošlošću koji se našao u neverovatno čudnoj situaciji, gde su njegovo telo i um zaključani i potrebno mu je da pronađe ključeve. Sykes je dobra, ali kao Olga, ona je više deo kuće, nego složeni lik. A Caplan se nazire kao spoljna antagonistička sila za koju smo sigurni da će se vratiti uprkos tome što ne znamo kada. Kinematograf Kieran Fitzgerald stvara neke upečatljive vizuelne slike dok zvučna podloga Richarda G. Mitchella stvara napetost i nelagodu koja savršeno odgovara filmskim slikama. 

Caveat je čudna mala priča puna klaustrofobičnog straha i psihološke misterije. Irska produkcija Damiana Mc Carthya govori o tami i uspomenama, nezadovoljstvu i krivici. I mnogo toga se odvija u podrumu ili iza zidova ove zabačene stare kuće na irskom ostrvu. Damian Mc Carthy ima sasvim dobar dugometražni rediteljski debi, sa jezivim i zadivljujućim horor filmom.


Ocena: 7/10.

Нема коментара:

Постави коментар